fbpx

No products in the cart.

LIITY SISÄPIIRIIN JA TILAA UUTISKIRJE, SAAT -20% ALENNUKSEN ENSIMMÄISESTÄ NORMAALIHINTAISESTA OSTOKSESTA🤍

nuoli ikoni

Klassikon mukana lapsuuteen

Kun vaikuttaja ja perhepainotteinen lifestyle-bloggaaja Karoliina Pentikäinen muistelee lapsuuttaan, muistot imaisevat kuulijan mukaansa, sillä ne ovat täynnä yksityiskohtia.

”Äitini oli saanut kierrätetyn Niemen Tehtaiden kerrossängyn tuttavaltaan. Meitä on kolme siskosta, joista olen vanhin, joten luonnollisesti olin ylimmässä sängyssä. Pienin siskoni nukkui pinnasängyssä”, Pentikäinen muistelee.

Vaikuttaja Karoliina Pentikäinen

Lasten isällä oli tapana kertoa tai oikeastaan keksiä iltasatuja omasta päästään. Sadut olivat usein hyvin jännittäviä. Tämän pystyi päättelemään jäljistä, jotka ilmestyivät ylimmän sängyn laitaan.

”Pidin suutani aina samassa kohdassa, joten nakersin jännittäessäni puiseen laitaan ison loven”, Pentikäinen kertoo nauraen.

Usein siskokset hakivat toisistaan turvaa pitämällä käsistä kiinni. Kun kädet puutuivat, he keksivät varasuunnitelman.

”Otimme äidin kylpytakista vyön irti, jonka välityksellä saimme paremmin pidettyä toisiamme kädestä kiinni. Sitten isän iltasadutkin tuntuivat vähemmän pelottavilta”, Sidoste-sukkatehtaan markkinointipäällikkönä työskentelevä Pentikäinen kertoo.

Kerrossänky oli keskeisessä roolissa Pentikäisen lapsuudessa. Sängyn päädyissä lapset leikkivät usein kioskileikkiä. Kun siskokset kasvoivat, hyvin kestänyt kerrossänky lahjoitettiin taas eteenpäin.

Sopivan siro ja kapea

Pentikäinen mainitsee monesti lapsuuden olleen ihanaa aikaa. Kun hän itse sai perheenlisäystä, ajatukset palasivat taas lapsuuteen. Pentikäinen oli jo aiemmin katsellut netistä käytettyjä, itse maalattuja Klassikko-kerrossänkyjä, jotka herättivät nostalgisia tunteita.

Samaan aikaan perheen Tampereen Pyynikillä sijaitsevassa, 100-vuotiaassa talossa tehtiin remonttia. Sen myötä kompaktin kokoisen kodin neliöt otettiin tehokäyttöön. Myös äänieristystä parannettiin. Pentikäisen perheessä on viisi ihmistä ja kodissa neliöitä noin 80. Esikoinen on 12-vuotias ja lisäksi perheessä on 2,5-vuotiaat kaksoset.

”Äänieristyksen vuoksi kaksosten huoneen seinää siirrettiin, jolloin huone pieneni. Remontin yhteydessä päätettiin vaihtaa pinnasängyt isojen tyttöjen sänkyihin. Sitten oli pohdinnan paikka, että mistä löytyy riittävän kapea lastensänky, ettei koko huone mene tukkoon.”

Pentikäinen googletteli ensin mittatilaussänkyjä, kunnes vastaan tuli Niemen Tehtaiden Klassikko-kerrossänky.

”Se oli juuri sopivan siro ja kapea. Lisäksi sängyn klassinen muotokieli ja erityisesti nostalgisuus viehättivät. Siitä lähti ajatus yhteistyön tekemiseen.”

Klassikko x Karoliina Pentikäinen -yhteistyömalliston myötä Klassikko-kerrossänky palaa juurilleen.

Niemen Tehtaat alkoi valmistaa siroa ja keveää nuorisosänkyä 1960-luvulla. Nuorisosängyn sai muutettua tilaa säästäväksi kerrossängyksi yhdistämällä kaksi sänkyä. Kerrossänky kulki tuolloin nimellä Retro. Vallinneiden muotivirtausten mukaan sänkyjä maalattiin ensin punaiseksi, sitten siniseksi.

Nuorisosänky jäi pois tuotannosta 1980-luvulla, kun yrityksen kapasiteettia lisättiin suurten huonekalusarjojen valmistamiseksi. Lastenhuoneen kestosuosikki otettiin yleisön pyynnöstä uudelleen tuotantoon 2010-luvulla, jolloin kerrossänkyyn lisättiin tikkaat ja nimeksi tuli Klassikko.

Sängyt uusissa väreissä

Nyt Niemen Tehtaat lanseeraa yhteistyössä Karoliina Pentikäisen kanssa kerrossängystä harmoniset, murretut värit eli savuun taittava sininen ja syreenin sävyinen liila. Uudet värisävyt valikoitiin yhdessä Pentikäisen, sisustusarkkitehti Petra-Miisa Juusenahon ja Niemen Tehtaiden kanssa.

”Suomalaisilla on suhteellisen vaaleita koteja, mutta lastenhuoneessa jos missä saa olla väriä. Murretut sävyt nousevat nätisti esiin ja sängyt sointuvat myös toisiinsa kauniisti”, Pentikäinen perustelee.

Hänen mukaansa värisävyt ovat onnistuneet siksikin, että kyseessä on unisex-värit. Esimerkiksi kaksostyttöjen huoneeseen valittiin savunsiniseen vivahtava kerrossänky. Koska tytöt ovat pieniä, toinen heistä nukkuu nyt sängyssä, toinen vielä hetken varavuodelaatikossa.

”Pinnasängyissä tytöt olivat omissa oloissaan. Nyt he nukkuvat ihan lähekkäin ja usein pitävät toisiaan kädestä kiinni.”

Kerrossänky antoi suuntaviivat muulle sisustukselle. Samaa harmonista värimaailmaa oleva tapetti ja sänky luovat lastenhuoneeseen herkullisen yhdistelmän.

”Mutta mikä tärkeintä, lapset tykkäävät sängyistä kovasti. He rakentavat usein majan alasänkyyn. Aikuisen näkökulmasta sängyn pinnat ja reuna ovat sopivalla korkeudella, että mahtuu hyvin pussailemaan ja peittelemään lapset. Riittävän korkea reuna takaa myös turvalliset yöunet.”

Kaunista ja käytännöllistä

Sisustajana Pentikäinen kuvailee olevansa esteetikko, joka yhdistelee ajan kerrostumia toisiinsa. Perheen olohuoneessa on uudelleen verhoiltu, 100 vuotta vanha nojatuoli sekä 1800-luvun talonpoikaiskaappi ja Aaltosen kenkätehtaalta pelastettuja tuoleja. Mutta myös uudempia huonekaluja; Hakolan sohva, Ikean lipasto ja mittatilaustyönä tehty Lamuksen ruokapöytä.

”Eri aikakausilta olevat huonekalut on vaivattomasti yhdistetty toisiinsa. Sama pätee pukeutumiseen. Laitoin nyt lenkkarit jalkaan ja timanttikorvikset korviin ja ne sopivatkin yllättävän hyvin yhteen.”

Kun kodin ongelmakohdat saatiin ratkaistua remontin yhteydessä, onnellisuuskin lisääntyi. Pentikäinen arvostaa kodin sisustuksessa käytännöllisyyttä, mutta myös visuaalisuutta.

”Jo se on visuaalista, että on siistiä. Kauneuskin lähtee käytännöllisyydestä. Ei paljon kiinnosta koriste-esineet kaapin päällä, jos ei ole paikkaa, mihin laitan piponi.”

Pentikäinen korostaa, ettei hän halua asua museossa, vaikka perheessä suositaankin kierrätettyjä, antiikkisia huonekaluja ja second handia.

”Jotkut muoti-ilmiöt kulkevat viiden vuoden sykleissä. Mutta klassikot, on se sitten huonekalu, sisustus tai arkkitehtuuri, ne kestävät aikaa eivätkä mene koskaan pois muodista.”

Lue lisää

Vuosi Loviisan Asuntomessuista

Niemi Design oli mukana viime kesän Asuntomessuilla kohteessa 12, Cabin Havsstrand. Talo on moderni ekopuutalo, jonka arkkitehtisuunnittelusta vastasi arkkitehti SAFA Jani Lahti. Talon sisustuksessa

Lue lisää

Lähituotantoa Sastamalasta

Olemme Niemi Designilla sitoutuneita siihen, että tarjoamme asiakkaillemme kestäviä, kiinnostavia ja kauniita tuotteita. Osa säilytyskalusteistamme valmistetaan omalla tehtaallamme Sastamalassa, ja tuotteen kotimaisuudesta kertoo Avainlippu.

Lue lisää