fbpx

No products in the cart.

LIITY SISÄPIIRIIN JA TILAA UUTISKIRJE, SAAT -20% ALENNUKSEN ENSIMMÄISESTÄ NORMAALIHINTAISESTA OSTOKSESTA🤍

nuoli ikoni

Vitriini, aika on sen ystävä

Vitriini-hylly on jonkin aikaa elänyt hiljaiseloa. Syksyllä 2023 Niemi Design vastaa asiakkaiden toiveisiin ja palauttaa tuotevalikoimiinsa Ahti Taskisen Vitriini-hyllysarjan.

”Vitriinin paluuta on paljon kyselty. Nyt me tuomme tämän ajattoman klassikon ja varsin monipuolisen sarjan jälleen markkinoille”, markkinointipäällikkö Laura Tyni-Järvelä painottaa.

Vitriini-sarja oli Niemen Tehtaiden tuotannossa vuosien ajan ja siitä tuli nopeasti sisustajien suosikki. Voimakkaat, horisontaaliset linjat rytmittävät Vitriinin rauhallisen pelkistettyä ulkonäköä, joka henkii ajatonta, suomalaista muotoilua.

Sisustusarkkitehti ja huonekalumuotoilija Ahti Taskinen kertoo Vitriinin muotoiluidean lähteneen liikkeelle omaan ensiasuntoon suunnitellusta hyllystä, joka rakentui tiilistä ja niiden päälle asetetuista levytasoista.

”Rakensin kaikki tarvitsemani huonekalut käsin; kulmasohvan, joka toimi vuoteena, pöydän ja kirjahyllyn. Hyllyn tein kimpilevystä ja reiällisistä tiiliskivistä”, Taskinen muistelee.

”Vitriini-hylly kehittyi tästä ideasta vähitellen, ensin levyt ja tiiliskivet, sitten levyt ja kulmapalat ja lopuksi vahva tausta, joka toimii tukevana rakenneosana jäykistäen hyllyn”, suunnittelija kertoo.

Taskisen mukaan hyllyn etureunan pyöristys puolestaan pehmentää kalusteen yleisilmettä. Hylly on helppo koota ja purkaa levyiksi muuttoa tai kuljetusta varten. Poratapit sitovat pystyosat tasoihin ja tarkka työstö jämäköittää hyllyn.

Hyllyvälit on mitoitettu kirjojen mukaan, näin hukkatila on minimoitu. Hyllyjen jänneväli on lyhyt, jolloin tasot kulkevat hyllyn päästä päähän vankkana siltana, joka ei taivu kirjojen tai koriste-esineiden painosta. Liukuovet huolehtivat siitä, että kodin tärkeimmät esineet pysyvät pölyltä suojassa.

Taskinen uskoo, että Vitriinin vuodesta toiseen jatkuneen suosion syy on hyllyn eleettömyys ja selkeä värimaailma: valkoinen tai musta yhdistettynä koivutasoihin muodostavat kirjoille ja esineille rauhallisen taustan ja sitoo kokonaisuuden yhteen kuin taulun kehys itse maalauksen.

”Mielestäni mittasuhteet onnistuivat niin hyvin, että en ole koskaan nähnyt ’muotopuolta’ Vitriiniä. Kun Vitriinin kokoaa itse, niin sen tuntee omakseen.”

 

Kirjahyllyllä oli pitkään asema sivistyksen symbolina. Se oli olennainen osa kodin sisustusta, aivan kuten tietosanakirjasarjatkin. Niitä julkaistiin Suomessa vielä 2000-luvun alussa, mutta nykyisin tiedonhankinta ja faktojen tarkistus tehdään lähinnä googlettamalla.

Kirjahyllyjen vähenemiseen ovat olennaisesti vaikuttaneet myös asuntojen koot, vallitsevat sisustustrendit, kuten konmaritus, ja lukutottumusten muutos.

”Monia nostalgisia muotoilutrendejä otetaan nyt uudelleen tuotantoon. Meillä on vahva usko siihen, että aika on Vitriinin ystävä”, markkinointipäällikkö Tyni-Järvelä korostaa.

”Myös Fasetti Oy on uudelleen julkaissut Ahti Taskisen Easy-moduulisohvan, joka on raikkaalla tavalla jälleen ajankohtainen”, hän jatkaa.

Taskisen mukaan nostalgiset muotoilutrendit kertovat luottamuksesta vanhaan, hyvään ja kestävään klassikkotuotteeseen, joka ylittää sukupolvien väliset rajat.

”Vanhempien huonekaluja ei haluta, mutta isovanhempien aikainen muotokieli kiinnostaa”, Taskinen pohtii nykyaikaa.

 

Vitriinin vahvuus on siinä, että siitä voi rakentaa pienen eteistason tai suuren, lattiasta kattoon ulottuvan kokonaisuuden. Hylly on viimeistelty takaa, jolloin se toimii hyvin myös tilanjakajana.

Muunneltavan hyllyjärjestelmän kokoaminen käy ilman erikoistyökaluja.

”Vitriinin vankka rakenne ei tarvitse hankalia saranoita tai heloja. Yleensä ne seuraavat trendejä ja siten vanhentavat tuotteen ennen aikaisesti”, Taskinen uskoo.

Vitriini-sarjan jokainen yksityiskohta, kuten etureunan pyöristys, kertoo laadusta ja taidolla tehdystä viimeistelystä. Kalusteiden puhdaslinjaisuus sekä pohjoismainen selkeys ovat olennainen osa kestävää sisustamista.

Ahti Taskisen kuva: Christian Jakowleff

 

Ahti Taskinen

Syntyi vuonna 1937.
Valmistui sisustusarkkitehdiksi Taideteollisuusopistosta (nyk. Aalto yliopisto) vuonna 1963.
Perusti oman suunnittelutoimiston vuonna 1966.
Tunnetaan erityisesti huonekalujen suunnittelijana, mutta on myös ansioitunut öljyvärimaalari.
Suunnitellut huonekaluja muun muassa Askolle, Iskulle ja Lepokalustolle.
Tunnetuimpia suunnittelutöitä ovat Vitriini-kirjahyllysarja vuonna 1979, jonka tuotanto aloitettiin Kalusto-Kolmion tehtaalla vuonna 1980 ja se siirtyi Niemen Tehtaille vuonna 2004.
Taskisen muita tunnettuja töitä ovat Easy-vuodetuoli, Hacienda-elementtisohva ja Igor-moduulisohva.

Lue lisää

Vuosi Loviisan Asuntomessuista

Niemi Design oli mukana viime kesän Asuntomessuilla kohteessa 12, Cabin Havsstrand. Talo on moderni ekopuutalo, jonka arkkitehtisuunnittelusta vastasi arkkitehti SAFA Jani Lahti. Talon sisustuksessa

Lue lisää

Lähituotantoa Sastamalasta

Olemme Niemi Designilla sitoutuneita siihen, että tarjoamme asiakkaillemme kestäviä, kiinnostavia ja kauniita tuotteita. Osa säilytyskalusteistamme valmistetaan omalla tehtaallamme Sastamalassa, ja tuotteen kotimaisuudesta kertoo Avainlippu.

Lue lisää