Tunnet selkäsi huutavan hoosiannaa, kun pitkän verkkopalaveriputken jälkeen heräät takaisin tähän todellisuuteen. Aivosi tuntuvat ylikuumentuneilta. Yrität tarttua vielä töihin, mutta ajatus ei kulje. Rutiinihommat vielä sujuvat, mutta itsensä kehittäminen ja luova ideointi… Haukotus. Mikä avuksi?
Haastattelimme Katja Aaltoa, Coworking-tiloja tarjoavan Innovation Homen operatiivista johtajaa. Katja on vastuussa Innovation Homen toimitilojen kehittämisestä ja suunnittelusta, joten hänellä on työnsä puolesta kattava käsitys siitä, mikä etätyössä useimmiten mättää ja miten ongelmat voisi korjata. Hän kertoo, kuinka tauoton palaveriputki yhdistettynä huonoon työergonomiaan voi olla pidemmän päälle erittäin tuhoisa yhdistelmä. Tämän lisäksi arjen hyötyliikunnan väheneminen sekä spontaanien kohtaamisten puute vaikeuttavat jaksamistasi. Kun tiedostat ongelmakohdat, voit ottaa askeleen niiden korjaamiseksi.
”Työtuolistahan kaikki lähtee”
Ensimmäisenä kannattaa laittaa työpisteen ergonomia kuntoon, Katja neuvoo. Hyvä työtuoli, esimerkiksi Lindy-tasapainoistuin, ja säädettävä pöytä, esimerkiksi yksijalkainen sähköpöytä, ovat perusvarusteita, joiden merkitystä ei voi liikaa korostaa. Myös ympäristö pitää rakentaa työskentelyä tukevaksi, Katja painottaa. On vaikea saada töitä tehdyksi, jos joutuu jatkuvasti tuijottamaan pyykkivuorta edessään, valaistus on huono tai istuu melun saartamana. Esimerkiksi tilaa rajaamalla tai vastamelukuulokkeiden avulla voit pyrkiä kohti omaa, rauhoittavaa työtilaa.
Piristy asentoa vaihtamalla
Vaihtelu virkistää, niin kliseistä kuin se onkin. Vaikka omistaisit laadukkaan työtuolin, ei ole silti hyväksi istua siinä koko päivää. Aina kävelypalaveri ei tule kyseeseen, joten on helpottavaa tietää, että jo pieni liikkeen lisääminen työpäivään piristää niin mieltä kuin kehoasi. Esimerkiksi tasapaino- tai satulatuolin avulla saat vaihtelua työasentoihisi. Katja on itse huomannut erityisesti sähköpöydän ja seisomatyöskentelyn auttavan häntä jaksamaan.
Energiaa voi ladata myös mikrotauoista. Katja kehottaa hengähtämään aina hetkeksi palaverien välissä, jotta edellisen asian saa prosessoitua ennen siirtymistä seuraavaan. Se myös auttaa pitämään fokuksen kasassa. Stressitasot laskevat ja kiireen tunne hälvenee.
Ongelmat on ratkaistavissa
Etätyö on tullut jäädäkseen, sen ongelmat eivät. Katja uskoo, että toimistolle paluunkin jälkeen työtä voi tehdä aiempaa joustavammin etänä erilaisia ympäristöjä, esimerkiksi coworking-tiloja, hyödyntäen. Tällaisissa tiloissa, kuten Innovation Home:lla, saat käyttöösi ergonomiset toimistokalusteet ja voit hyödyntää erilaisia neuvotteluhuoneita. Oma koti säilyy erillään työstä, eikä kahviakaan tarvitse itse keittää! Koska mieltymyksesi, työtehtäväsi sekä kotiolosuhteesi ovat ainutlaatuiset, on sinun itse löydettävä sinulle toimivat etätyöratkaisut. Poimi Katjan vinkeistä osuvimmat ja löydä oma tiesi kohti miellyttäviä etätyöpäiviä!