fbpx

No products in the cart.

LIITY SISÄPIIRIIN JA TILAA UUTISKIRJE, SAAT -20% ALENNUKSEN ENSIMMÄISESTÄ NORMAALIHINTAISESTA OSTOKSESTA🤍

nuoli ikoni

Klassikko jo syntyessään

Vielä 1950-luvulle asti puulelut olivat yrityksen tuotannossa hallitsevassa asemassa. Kun puuta paljon edullisemman muovin massatuotanto alkoi, lelutuotanto Niemen Tehtailla hiipui. Tilalle piti keksiä jotain muuta. Tuotannon pääpaino siirtyi huonekalujen valmistukseen. 1950-luvulla valikoimiin tulivat lasten pinnasänky, syöttötuoli ja leikkikehä, jotka valmistettiin koivusta.

– Aina iltaisin me Matin kanssa kastoimme pinnasängyn sivuja maalikaukaloon, vain päädyt maalattiin ruiskulla, Sirkka Niemi muistelee.

Siihen aikaan ei tarvinnut huolehtia syntyvyyden laskusta, sillä lapsia perheissä riitti. Jo alusta asti oli selvää, että tuotevalikoimaa laajennetaan. Seuraavaksi tuotantoon pääsi siro, klassisesti muotoiltu nuorisosänky.

– Keveys oli sängyn suosion salaisuus. Se on ulkonäöltään siro, mutta myös kepeä nostaa.

Nuorisängyn sai muutettua tilaa säästäväksi kerrossängyksi yhdistämällä kaksi sänkyä. Pian myynti elpyi ja kerrossänkyjä tehtiin paljon varastoon. Jopa autotallit olivat täynnä sänkyjä.

– Sänkyjä pakattiin yötä myöten. Usein lapset nukahtivat iltaisin laatikoiden päälle ja siitä heidät sitten kannettiin nukkuvina kotiin.

Vallinneiden muotivirtausten mukaan sänkyjä maalattiin ensin punaiseksi, sitten siniseksi. Myöhemmin tulivat lakattu ja valkoinen.

Nuorisosänky jäi pois tuotannosta 1980-luvulla, kun kapasiteettia lisättiin suurten huonekalusarjojen valmistamiseksi. Lastenhuoneen kestosuosikki otettiin yleisön pyynnöstä uudelleen valmistukseen 2010-luvulla ja silloin kerrossänkyyn lisättiin tikkaat.

– Sängyistä tehtiin vähän liiankin kestäviä. Ne ovat kiertäneet meidän suvussamme sukupolvelta toiselle, Sirkka pohtii ja naurahtaa.

Hän näkisi uustuotannossa mielellään myös lasten leikkikehän ja syöttötuolin. Aikanaan Sirkka ompeli molempiin muovisia pehmusteita.

– Leikkikehä oli aivan verrattoman hyvä huonekalu. Lapsi pötkötteli kehässä keskellä keittiötä, kun itse teki ruokaa. Puutarhatöissä kehä esti sen, ettei lapsi ollut mullassa möyrimässä. Ei se ollut mitään kahlehtimista, kun lapsi näki koko ajan mitä ympärillä tapahtui ja oli turvassa.

Saranoilla varustettu, pöydäksi taittuva syöttötuoli on todennäköisesti Suomen ensimmäisiä syöttötuoleja. Parhaimpina aikoina Niemen Tehtailla valmistettiin tuoleja jopa 14 000 kappaletta vuodessa.

Syöttötuolin monipuolisuus, mutta myös turvallisuus olivat sen myyntivaltteja. Suuren suosion vuoksi tuolia on kopioitu niin Suomessa kuin maailmallakin.

Kaikki edellä mainitut klassikot ovat vaikuttaneet olennaisesti Niemen Tehtaiden menestystarinaan. Samalla perheyrityksestä on tullut osa suomalaisen puusepänteollisuuden historiaa.